خاتمی در دانشگاه تهران: پاسخ منفی به حضور در انتخابات نمیدهم، ايلنا
- حاضرم جان خود را برای ايران بگذارم
- دولت کنونی با شجاعت برای مذاکره با آمريکا پيشگام شده است
تهران- خبرگزاری کار ايران
رئيس دولت اصلاحات حادثه کوی دانشگاه را نشانه مظلوميت دانشگاه دانست و گفت: حادثه کوی دانشگاه نشانه مظلوميت دانشگاه و مقاومت ستودنی اين دانشگاه بود. ۱۸ تير جنايت بزرگی بود که زخم مظلوميت آن هنوز دلهای دلسوزان نظام را میسوزاند. در صورتی که اين حادثه هيچ ربطی به دانشگاه نداشت و سبب شد که فشار بر دانشگاه بيشتر شود.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، سيد محمد خاتمی که در دانشگاه تهران و در جمع دانشجويان سخن میگفت با تبريک عيد غديرخم به سالروز شهادت دکتر مفتح اشاره کرد و اظهار داشت: مفتح نمونه يک انسان بزرگوار و مبارز بود که هم مومن و هم روشن انديش و دارای سعه صدر بود و يکی از نگرانیهای ما اين است که شخصيتهايی مانند مفتح که مظهر روشنفکری بودند توسط برخی جريانات مصادره شود و من با اطمينان میگويم مفتح از شخصيتهای برجستهای بود که اگر امروز بود، در کنار شما دانشجويان حضور داشت.
وی با بيان اينکه به ۱۶ آذر از چند منظر میتوانيم نگاه کنيم اظهار داشت:۱۶ آذر مظهر بيداری دانشگاه در دفاع از آزادی، استقلال و سربلندی کشور است. و نشان دهنده پيشگام بودن دانشگاه در پرداخت هزينه برای آرمانهای ملت است.
خاتمی با بيان اينکه ۱۶ آذر اعلام مبارزه نفس گير ملت ايران با استبداد بود،تصريح کرد: دانشگاه در اين مسير پيشتاز بود تا بگويد مرحله تازه ای از مبارزه در ايران عليه استبداد آغاز شده است.
وی شکستن فضای رعب و وحشت ايجاد شده پس از کودتای ۲۸ مرداد را از ديگر شاخصههای واقعه ۱۶ آذر عنوان کرد و گفت: سه قطره خون پاک دانشجويان شهيد زمينه ساز و آتش فشانی شد برای مبارزه با استبداد.
رئيس بنياد باران با تاکيد بر اينکه ۱۶ آذر در ميان حوادث گوناگون دانشگاه جايگاه ممتازی دارد،خاطر نشان کرد: بر همين اساس ۱۶ آذر شايستگی اين را دارد که به عنوان نماد جنبش دانشجويی مطرح شود.
وی با به نقش موثر دانشجويان در پيروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت:بيش از صدها تن از دانشجويان حيثيت خود را برای سربلندی کشور و دفاع از انقلاب و منافع ملی از دست دادند و رزمندههای بسياری بودند که در جبهه حاضر شدند اما همه اين حوادث منشا آن در دانشگاه بود.
خاتمی با اشاره به حادثه تلخ کوی دانشگاه تهران اظهار داشت: حادثه کوی دانشگاه نشانه مظلوميت دانشگاه و مقاومت ستودنی اين دانشگاه بود. ۱۸تير جنايت بزرگی بود که زخم مظلوميت آن هنوز دل های دلسوزان نظام را میسوزاند. در صورتی که اين حادثه هيچ ربطی به دانشگاه نداشت و سبب شد که فشار بر دانشگاه بيشتر شود.
وی با تاکيد مجدد بر اينکه ۱۶ آذر نماد جنبش دانشجويی بود، تصريح کرد: ۱۶ آذر يک حادثه مستمر و دائم است که هميشه بايد به ياد آن بود.
رئيسجمهور سابق کشورمان با بيان اينکه در بررسی روز دانشجو بايد نکاتی را مد نظر قرار داد، تصريح کرد: سوال من اين است که آيا ما واقعاً جنبش دانشجويی داريم؟ معتقدم هر جنبش خاص اجتماعی اگر ريشه در جنبش عام اجتماعی نداشته باشد، يا پا نمیگيرد يا خيلی زود از بين خواهد رفت، پس بايد همسو با جنبش اجتماعی باشد تا نقش هدايت گری داشته باشد.
وی با بيان اينکه بيش از ۱۰۰ سال است که جنبشی وسيع و همه جانبه در تاريخ ايران جريان دارد، اظهار داشت: اين جنبش اصيل است و ملت ايران همواره به عنوان پيشتاز اين جنبش، در جهت نفی استبداد و استعمار و تلاش برای پيشرفت همه جانبه کشور و جست و جوی عدالت به عنوان مبنای کار حاکمان، حضور داشته است.
وی با تاکيد بر اينکه میخواهيم آزادیهای مدنی بر اساس حقوق اساسی ملت در جامعه شکل بگيرد، اظهار داشت: میخواهيم از عقب ماندگی تاريخی نجات پيدا کنيم و ننگ عقب ماندگی را از تاريخ ملت ايران پاک کنيم. میخواهيم خودمان بر سرنوشت خود حاکم شويم. جامعهای میخواهيم که در آن خبری از فقر و تبعيض نباشد. البته بیانصافی است اگر بگوييم از ابتدای پيروزی انقلاب تحولاتی در اين زمينه صورت نگرفته است ولی هنوز به اهداف خود نرسيدهايم.
خاتمی افزود: آيا دولت توانسته است پشتيبان امنيت ملت باشد؟، آيا در جامعه ما ميزان رای ملت است؟. يا کسانی هنوز میخواهند بر مردم قيوميت داشته باشد. آيا آزادی در جامعه ما نهادينه شده است؟. آيا دانشگاههای ما آزادی را احساس میکنند؟.
وی خاطرنشان کرد: آيا نقد قدرت در جامعه ما هزينه ندارد و اگر ندارد اين همه محروميت برای چيست. چرا هنوز در بعضی از دانشگاههای ما نقد که وظيفه دانشگاه است، به عنوان براندازی تلقی میشود. آيا واقعاً به قانون اساسی عمل میشود.
رئيس دولت اصلاحات با بيان اينکه سند چشم انداز بيست ساله يعنی اينکه هنوز ما به آن اهداف اصيل انقلاب نرسيدهايم،تصريح کرد: يعنی برای رسيدن به اهداف انقلاب بايد تلاش کنيم. اينکه میگوييم بايد انقلاب و ارزشهای انقلاب زنده بمانند اشاره به آرمانهای انقلاب دارد. البته آنچه که به دست آمده ارزشمند است. ولی هنوز به اهداف واقعی نرسيدهايم.
وی با بيان اينکه جنبش دانشجويی بايد در جهت تغيير وضع حال باشد، تصريح کرد: جنبش دانشجويی بايد در فکر پيشرفت و توسعه مردم باشد و رسيدن به نظم و نظامی که در آن همه حق و حرمت دارند و نظامی که در آن نشانی از استبداد نباشد.
خاتمی با تاکيد بر اينکه دانشگاه به لحاظ خصوصيتی که دارد، میتواند دارای نقش رهبری در جامعه باشد، تصريح کرد: جوانی، متصل نبودن به قدرت، آشنايی با جهان و جامعه ويژگیهايی است که میتواند نقش رهبری جامعه را به دانشگاه بدهد.
وی ادامه داد: داشتن انديشه روشن و نقش تاثيرگذار بر جامعه از توان ايجاد نقش مرجعيت در جامعه ما که دچار بحران مرجعيت شده است از ويژگیهايی است که جنبش دانشجويی میتواند داشته باشد.
خاتمی با اظهار تاسف از اينکه در جامعه مرجعيتهای موثر دينی و مدنی تحديد شدهاند، اظهار داشت: جنبش دانشجويی اگر روشن و واقع بين باشد، میتواند تا حدود زيادی اين نقش مرجعيت را داشته باشد. بايد بتواند هم زبان با جامعه، شرايط زمانی و مکانی را درک کند و نيازهای واقعی جامعه را دريابد و شعارهای خود را مطابق با آن نيازها بدهد.
وی تاکيد کرد: در جامعه ما غلبه با تفکر و ايمان دينی است. جنبش دانشجويی معطوف به قدرت نيست. در عين حال که برای روی کار آمدن قدرت سالم تلاش میکند همواره به عنوان نقاد قدرت باقی میماند تا جلوی خودکامگی را بگيرد.
رئيس جمهور سابق کشورمان تصريح کرد: جنبش دانشجويی بايد به شعارها و معيارهای اصيل انقلاب پايبند باشد چرا که انقلاب يک حادثه کوچک نبود و دارای آرمانهای بلندی بود در جهت تقويت خواستههای تاريخی ملت ما. دانشجو بايد بتواند ضمن پيگيری مواضع انقلاب، آرمانها و اهداف، اگر هم نقد میکند در همين چارچوب حرکت کند.
وی تصريح کرد: در انتخابات رياست جمهوری بايد به سراغ کسانی برويم که هم تحولخواه باشند، هم برنامه داشته باشند و هم حساسيتی که بر ما وجود دارد، بر روی آنها وجود نداشته باشد. ما بايد تلاش کنيم آنچه به نفع ملت و کشور است، اجرا شود.
به گزارش خبرنگار"ايلنا"، خاتمی در ادامه اين مراسم در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه چگونه بايد در انتخابات رياست جمهوری شرکت کرد، اظهار داشت: ما از نسلی هستيم که در کودکی شاهد نهضت مقاومت ملی و استقرار حکومت ملی و سپس کودتای آمريکايی ۲۸ مرداد، در نوجوانی شاهد شروع نهضتی عميق به رهبری امام بوديم و در حد خود نيز دستی بر آتش مبارزات زدهايم. انقلاب اسلامی برای ما نويدبخش عبور از دوران سياه بود.
وی افزود: از ۱۰۰ سال پيش که جنبش اجتماعی ايران آغاز و در نهايت انقلاب پيروز شد، بيش از ۱۳ قرن از ظهور اسلام میگذرد. اسلام در مواجهه با قبل رويکردهای مختلفی پيدا کرد. يکی از رويکردها رويکرد انفعالی بود که از سوی سنت پرستان که تنها به ظواهر دين میانديشدند، مطرح میشود و آن مقاومت کامل در برابر غرب بود، عدهای ديگر که روشن بين تر بودهاند به عمارت اسلامی میانديشيدند اما در اين ميان انقلاب اسلامی به رهبری امام(ره)، جمهوری اسلامی را تشکيل داد و پيروز شد. جنبشی که میبايست بر خود تکيه کند و در عين حال از دستاوردهای همه دنيا استفاده کند.
خاتمی تصريح کرد: جمهوری اسلامی برای ما نويدبخش بود و ما به آن احساس تعلق میکنيم و برای تحقق آرمانهای آن به صورتی که امام فرمود هر کاری انجام میدهيم.
وی با بيان اينکه در روند موجود با مشکلاتی مواجه هستيم،خاطر نشان کرد: ممکن است اين روند با حسن نيت همراه باشد، اما پيشرفت حاصل نمیگردد، مشکلاتی چون فقر و نابرابری افزايش يافته و تهديدها هم بيشتر شده است و حتی اسلام و آرمانهای انقلاب نيز تحريف میشود. انديشيدن به تغيير در کسانی که دلسوز اسلام و انقلاب هستند، امری مطلوب است. اکنون کشور موقعيت حساسی دارد و بايد از مشکلات رهايی پيدا کند. من با کارشناسان و خبرگان در ارتباط هستم و آسان ترين کار برای خدمت به مردم داشتن برنامه است.
رئيس بنياد باران با طرح اين سوال که آيا برنامه و شعار خوب داشتن کافی است، ادامه داد: اگر منتخب مردم با پشتوانه تعامل ملی و پشتيبانی همه ارکان نظام روی کار نيايد، امکان رشد نيست. دستگاهها و نهادهايی که دارای قدرت هستند بايد پشتيبانی کنند و يا حداقل کارشکنی نکنند. بايد در مسير خدمت به مردم حرکت کرد و برای اعتلای کشور و تامين آزادی تلاش کرد.
رئيسجمهور پيشين کشورمان خاطرنشان کرد: بايد سعی شود کسانی که نمیتوان آنان را رد صلاحيت کرد و يا رد صلاحيت آنان هزينه سنگين دارد، در صحنه شرکت کنند. اگر اين مشکل نبود قطعاً افراد باصلاحيتی حضور داشتند که میتوانستند خدمت به سزايی کنند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه چه مسائلی بر آمدن يا نيامدن شما به انتخابات اثر دارد؟ اظهار داشت: ما هم آزادی میخواهيم و هم استقلال و هم پيشرفت و عدالت. بايد واقع بين بود و ايدهآل گرايی نکرد. معتقدم ايران زمينههای بسيار مساعدی برای پيشرفت دارد و مردم ما شايسته برخورداری از آزادی هستند. به نظر من آسانترين کار داشتن برنامه است.
خاتمی با بيان اينکه ما تجربه تدوين دو برنامه سوم و چهارم و اجرايی کردن برنامه سوم را داريم،يادآور شد: اکنون شرايط بسيار سخت است، ما نتوانستهايم در مسير اهداف چشم انداز حرکت کنيم. اما تحول و پيشرفت در جامعه نيازمند برنامه است تا هم مردم در جايگاه اقتصادی مناسب قرار گيرند و هم تهديدها در عين حال که بر اصول پافشاری میکنيم،کاهش يابد و هم عدالت اجتماعی اجرا شود.
وی در ادامه يادآور شد: اگر برنامه خوبی داشته باشيم با دو مساله نيز مواجهايم که اولين مساله توقع مردم است. مردم انتظار دارند مشکلات حل شود و مساله دوم نيز تهديد دستگاههايی است که بايد پشتيبانی کنند. آن زمان همه انتقاد میکردند و امروز شرايط گل و بلبل است. نمیشود به مردم قول داد و نتوان عمل کرد و بعد هم همه جريانات شروع به حمله کنند. من معتقدم کسی بايد بيايد که میتواند کاری انجام دهد. اکنون من پاسخ منفی به حضور در انتخابات نمیدهم و در حال بررسی هستم.
خاتمی در پاسخ به سوالی ديگر در خصوص اينکه با توجه به وضعيت موجود بهترين استراتژی گروهها به ويژه دانشجويان برای حضور در انتخابات چه خواهد بود، يادآور شد: آنچه برای انتخابات لازم است وجود داشته باشد، آزادی فضای انتخابات و اطمينان مردم از حرمت رایشان است. دوستان از هر جناح و گروه ابتدا بايد برنامه خود را ارائه دهند و به مردم اطمينان داده شود که نمايندگان واقعی جريانات میتوانند در عرصه انتخابات حضور داشته باشند. بايد بدون تخريب و با ترويج برنامههای خود در انتخابات شرکت کرد و در عين حال مردم هستند که اگر فضا باز باشد، بايد نظر خود را اعلام کنند. مهم اين است اطمينان مردم جلب شود که از رای آنان حفاظت میشود. در غير اين صورت حضور در انتخابات کاهش میيابد که اولين زيان آن به نظام است.
وی افزود: از سوی ديگر اگر مردم و آنان که تا حدودی نااميد و نگران هستند، با اميد به صحنه بيايند، ترديدی نيست که نتيجه رای مردم در جهت مسير خاستگاه آنان يعنی آزادی، عدالت و پيشرفت خواهد بود. بخشی از اين موضوع در دست برگزار کنندگان است و بخشی ديگر هم در دست کانديداها که با ارائه برنامه روشن مردم را پای صندوقهای رای بياورند.
رئيس بنياد باران در پاسخ به سوال ديگری مبنی بر اينکه کانديداها برای مبارزه با کارشکنی نهادهای مختلف چه استراتژی بايد داشته باشند؟ تصريح کرد: بايد در اين زمينه کار شود، البته همه چيز دست ما نيست. در انتخابات گذشته ديديم که نيروهای انقلابی و ارزشمدار به دليل آنکه مورد پسند برخی نبودند از صحنه حذف شدند. از۲۹۰ کرسی امکان رقابت در ۱۰۴ کرسی وجود داشت آيا اگر در ۲۹۰ کرسی نامزدهای اصلاح طلب اجازه رقابت پيدا میکردند امروز بيش از ۵۰ درصد مجلس در اختيار اصلاح طلبان نبود.
وی با بيان اينکه ديگر امروز رد و تائيد صلاحيتها اثر منفی در جامعه ندارد، گفت: اين امر باعث تاسف است. امروز زندان رفتن در اين نظام باعث خفت نيست و اين بسيار بد است. ما از حوزه دفاع از اسلام و جمهوری اسلامی سخن میگوييم، بايد بگونهای شرايط باشد که هر کس که با او برخورد میشود، مانند يک انسان مجرم خطرناک باشد نه اينکه تنها به خاطر انتقام و به دليل داشتن سلايق سياسی برخورد و يا رد صلاحيت شود.
خاتمی تصريح کرد: ما میتوانيم اعتراض کنيم و مساله را مطرح نماييم. بايد سعی شود کسانی که نمیتوان آنان را رد صلاحيت کرد و يا رد صلاحيت آنان هزينه سنگين دارد، در صحنه شرکت کنند. اگر اين مشکل نبود قطعاً افراد باصلاحيتی حضور داشتند که میتوانستند خدمت به سزايی کنند.
وی با بيان اينکه برگزارکنندگان انتخابات بايد رسالت و وظيفه خود را پاسداری از رای مردم بدانند، تاکيد کرد: کسانی بايد در جمهوری اسلامی مسووليت داشته باشند که واقعاً معتقد به رای مردم باشند و آن را يک اصل راهبردی قلمداد کنند نه اينکه رای مردم را مهم ندادند. اگر اين افراد مسوول باشند، حتی اجازه جابجايی يک رای را هم نخواهند داد.
خاتمی در ادامه افزود:در انتخابات بايد نظارت کامل از سوی ملت و نمايندگانی که ممکن است، مورد ستم قرار گيرند، وجود داشته باشد، که در انتخابات مجلس شاهد آن نبوديم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه آيا هشت سال کافی نيست؟، گفت: برای رسيدن به آرمان های انقلاب هشت سال کافی نيست، بلکه وقتی اصلاحات تدريجی است، ۲۸ سال هم برای آن کافی نيست. من به هيچ وجه نمیگويم که عيب نداشتيم. اتفاقاً عيوب زيادی هم داشتيم و حتی برخی فرصتها را از دست داديم. اگر آن زمان که برخی در مقابل اصلاحات و خواست مردم ايستادگی میکردند، با قاطعيت بيشتری عمل کرده بوديم، نتيجه بهتر بود. اگر بعضی از کارشکنیها انجام نمیشد، قطعاً دستاوردهای بيشتری داشتيم و در عين حال اعتراف میکنم ضعف در دولت نيز وجود داشت.
وی در ادامه توضيح داد: معتقدم که دولت کنونی با شجاعت برای مذاکره با آمريکا پيشگام شده است و راه مذاکره را بسته نمیداند و اين قابل ستايش است. اما ما حتی تقاضای مذاکره با آمريکا را هم نکرديم. در آن زمان من در مصاحبهای با دفاع از اصول و ارزشها به گونهای صحبت کردم که برای اولين بار دولت آمريکا شرطی که امام(ره) گذاشته بودند يعنی عذرخواهی آمريکا و عدم دخالت آن، را اجرا کرد؛يعنی برای اولين بار و آخرين بار دولت آمريکا رسماً از ملت ايران عذرخواهی کرد که ۳۰ سال در ايران اشتباه میکرديم. اما به جای اينکه از اين فرصت برای رفع مشکلات و تامين منافع ملی استفاده شود، موج تبليغات گسترده عليه اصلاحات صورت گرفت، به گونهای که يک سال بعد از عذرخواهی دولت آمريکا، ايران محور شرارت معرفی شد.
رئيس بنياد باران، اصلاحات را بنای بزرگی که در آن دفاع از ارزشها، خواست و حقوق ملت مطرح بود، دانست و توضيح داد: هشت سال فرصت اصلاحات با نفت نه دلاری و با خشکسالی وحشتناک همراه بود، در همان زمان تورم به ۵/۱۱ درصد رسيد و صحبت از تک نرخی کردن ارز بود. هنگامی که ارز تک نرخی شد تورم به ۱۵ درصد رسيد و ما کشور را با تورم ۳/۱۵ درصد به دولت تحويل داديم و امروز با نفت ۹۰ دلار محاسبه میکنيم که تورم چه ميزان است.
وی در عين حال خاطر نشان کرد: البته به نام اصلاحات حرفهای بیربطی گفته شد اما آنها را به حساب اصلاحات مورد علاقه من نگذاريد. اکنون اگر اصلاحات روی کار بيايد تجربه هشت سال دولت اصلاحات و چهار سال اخير را هم دارد.
رئيس جمهور سابق کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه اگر تکليف شد، آيا حاضريد آبروی خود را برای ايران بگذاريد؟ گفت: با اين که يزدی هستم حاضرم جان خود را برای ايران بگذارم.
خاتمی در بخش ديگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی که آيا با شرايط کنونی اصولا اميدی به آينده نظام وجود دارد، تصريح کرد: ايران کشور مهمی است و انقلاب شما انقلاب بزرگ بوده است، بنده به هيچ وجه معتقد نيستم که دولت فعلی میخواهد مشکل درست کند قصد آنها خير است اما به هر حال برنامههايی که اجرا میکنند کشور را با مشکل مواجهه میکند.
وی با بيان اينکه افتخار میکنم سند چشم انداز ۲۰ ساله نظام در زمان مسووليت بنده در دولت تدوين شد، تصريح کرد: سند چشم انداز نقشه راه برای کشور است و براساس آن برنامه پنج ساله تدوين شده است و اگر براساس آن حرکت میکرديم قطعا مشکلات ما کمتر از امروز بود ولی دوستان ما در دولت نهم تشخيص دادند که برنامه خوبی نيست ولی سوال اينجاست که اگر برنامه پنج ساله نظام برای اداره کشور مناسب نبود، چه برنامهای به جای آن گذاشتيد،معتقدم بايد مسوولان کشور به خود بيايند و بدانند ادامه روند فعلی درست نيست.
خاتمی با تاکيد بر اينکه نگران آينده نيستم، تصريح کرد: صحبت ما اين است که با روشی سريعتر و ارزانتر میتوانيم به اهداف خود برسيم و يا اين که با روشی دورتر و گرانتر، که معتقدم اگر شرايط به وضعيت فعلی ادامه پيدا کند با روشی دورتر و گرانتر به اهداف میرسيم و اگر شيوهها عوض شود ارزانتر و سريعتر به اهداف خواهيم رسيد.
رئيس جمهور سابق کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه در برابر انديشههايی که به نام اصلاحات و مخالف با نظرات شما عمل کردند چه جوابی میدهيد؟ گفت: در جامعه متکثر هستيم و معتقدم هر کسی هر انديشهای دارد بايد بتواند ابراز کند مگر امام (ره) زمانی که در پاريس بودند، نگفتند که حتی کسانی که اصل دين اسلام را قبول ندارند در جمهوری اسلامی آزادند، بايد صحبت کنند و تشکل داشته باشند.بنابراين هر کس هر انديشهای دارد، مورد احترام است حال میخواهد از خاتمی عبور کند يا خير.
وی تاکيد کرد: ما انديشه خودمان را در زمينههای مختلف میگوييم هر کس میخواهد عبور کند و هرکس میخواهد عبور نکند.
خاتمی در پاسخ به سوالی در مورد اين که امامی که شما شناختيد چگونه امامی بود؟ گفت: الان در اين مجلس نه مجال است نه فرصت که بخواهم از امام صحبت کنم فقط میتوانم بگويم انقلاب ما بزرگانی مثل مرحوم طالقانی، مرحوم طباطبايی، مرحوم شريعتی داشت که انديشههای روشنی از اسلام را مطرح میکردند ولی امام (ره) از دو جهت متفاوت با آنها بود يکی از جهت طرح انديشههای مهم و يکی ديگر آن که ناظر به عمل بود.
وی با بيان اينکه امام در مقابل خيلیها که در مقابل مساله جمهوری اسلامی مواردی را مطرح میکردند، مقاومت میکرد، تصريح کرد: امام زمانی که در پاريس بودند مساله جمهوری اسلامی را مطرح کردند گروههای اسلامی و غير اسلامی نزد ايشان آمدند و گفتند ما جمهوری اسلامی در اسلام نداريم و ما همه امکانات را به شما میدهيم ولی با ما همراه شويد که امام با عصبانيت فرمودند ما هيچ نيازی به امکانات شما نداريم و ما روشی جز جمهوری اسلامی را قبول نداريم.
خاتمی تاکيد کرد: امام (ره) به صراحت گفتند هر انديشهای در جمهوری اسلامی تا وقتی دست به توطئه نزند و دست به اسلحه نبرد آزاد است امامی که من شناختم فردی بود که کاملا به رای مردم مومن بود و معتقد بود که اسلام با همه منظومات دموکراسی سازگار است و اگر انحرافی وجود دارد از خود ماست و از آن امام با آن انديشه دفاع میکنيم.
وی در پاسخ به سوالی در مورد اينکه اگر قرار است در جمهوری اسلامی ايران آزادی وجود داشته باشد، پس تکليف دانشجويان غير دينی که میخواهند فعاليت کنند چه میشود، گفت: بارها در شورای عالی انقلاب فرهنگی هم مطرح کردند که چرا بايد ما فقط انجمن اسلامی داشته باشيم همه جريانات بايد بتوانند فعاليت کنند.
رئيس بنياد باران در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه شما در دولت اصلاحات چه کاری در اين حوزه کرديد؟ گفت: کارهايی را انجام داديم و کارهايی را نکرديم و مقداری هم نگذاشتند، انجام دهيم.رئيسجمهور امکانات محدودی دارد و اگر تنها نظرمن بود خيلی کارها میکردم ومعتقدم وقتی میگوييم جمهوری اسلامی به اين معنا نيست که ديگر مذاهب حقوق اساسی ندارند. از افتخارات ما اين است که جمهوری اسلامی را به گونهای مطرح کنيم که رای يک زرتشتی مسيحی و يهودی با رای يک مسلمان در موارد حساس و ضروری يکی باشد.
وی افزود به شرط آن که به هيچ وجه نبايد کوششهای دينی و غيردينی زمينهای برای برخی فعاليتهای سياسی شود و به صرف اينکه فردی متعلق به دينی خاصی است نبايد از حق تحصيل، حق فعاليت و حق حيات محروم شود و اگر هم قوانين داريم که اين محدوديتها را ايجاد میکند بايد سعی کنيم آنها را اصلاح کنيم.
خاتمی در پايان در پاسخ به سوالی مبنی بر اينکه اگر تکليف شد، آيا حاضريد آبروی خود را برای ايران بگذاريد؟ گفت: با اين که يزدی هستم حاضرم جان خود را برای ايران بگذارم.
حاشيههای سخنرانی امروز خاتمی در دانشگاه تهران
مراسم سخنرانی ظهر امروز سيد محمدخاتمی که ازسوی انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران در دانشکده فنی اين دانشگاه برگزار شد،با حاشيههائی همراه بود.
به گزارش خبرنگار"ايلنا"، حضور هزاران نفر از دانشجويان در اين مراسم به گونهای بود که علاوه بر سالن شهيد چمران دانشکده فنی اين دانشگاه و سالن مجاورآن تمامی سالنهای اين دانشگاه مملو از جمعيت بود تا جائی که جمعيت نيز در محوطه ورودی دانشکده فنی از طريق بلندگو به سخنان خاتمی گوش میدادند.
ازدحام جمعيت در جلوی درب سالن شهيد چمران به حدی بود که درب اين سالن شکسته شد.
دانشجويان حاضر در اين نشست پلاکاردهائی در دست داشتند که بر روی آنها عبارات "درود بر خمينی""درود بر خاتمی""دانشگاه سنگر است ،خاتمی را ياور است " درج شده بود.
حاضرين در اين نشست بارها شعار "خاتمی حمايتت میکنيم "،"خاتمی قهرمان برای حفظ ايران، اميد ملت بمان" را سر دادند.
عده قليلی از حاضرين دراين برنامه در اعتراض به کمبود ظرفيت در سالن اقدام به پارهکردن عکسهای سيد محمد خاتمیکردند.
خاتمی در سخنان خود چندين بار ضمن عذرخواهی از دانشجويان به خاطر کمبود فضا در قسمتهای پايانی برنامه، از مجریخواست که به علت ازدحام جمعيت و در فشار بودن دانشجويان برنامه را به پايان ببرند.
اين برنامه با متفرق شدن آرام دانشجويان به پايان رسيد.
خواندن سرود "ای ايران ""يار دبستانی " و چند سرود ديگر با مضامين ملی از ديگر حاشيههای اين نشست بود.
جمعی از دانشجويان دانشگاه تهران با صدور نامهای سرگشاده با عنوان "آقای خاتمی، ما هم سوال داريم" در اين نامه سوالاتی را از وی مطرح کردند.