کاهش قيمت نفت، فرصت يا تهديدي براي اشتغال؟ نيلي: دوران افزايش قيمت نفت شاهد كمترين ميزان ايجاد اشتغال بود، ايلنا
علل و عواملي كه سبب بروز اختلال در عرضه و تقاضاي نفت و متعاقب آن در بازار نفت شوند، خصوصاً آن كه اين عامل يا عوامل غيرقابل پيش بيني بوده و در كوتاهمدت قابل تعديل نباشند به عنوان شوكي بر بازار نفت قلمداد ميشود. اين اختلالات در بيشتر موارد به تغيير (كاهش يا افزايش) در قيمت منجر ميشود. حال اگر اين اختلالات به طور گسترده بر صحنه اقتصادي يك يا چند كشور به نحوي اثر گذارند كه اقتصاد داخلي آنان دچار مشكل گسترده شود، اين شوك تبديل به بحراني براي اقتصاد آنان ميشود.
به گزارش خبرنگارايلنا، از ديدگاه مكاتب مختلف اقتصادي، مهمترين عوامل موثر بر رشد اقتصاد، سرمايه و نيروي كار اعم از متخصص و غيرمتخصص است. در نظريههاي جديد رشد، عامل انرژي نيز وارد مدل شده است ولي اهميت آن در مدلهاي مختلف يكسان نيست. برخي از اقتصاددانان معتقدند انرژي، عامل اصلي و تنها عامل موثر در توليد است و نيروي كار و سرمايه، عوامل واسطهاي هستند كه براي بكارگيري نيازمند انرژي هستند. برخي ديگر از اقتصاددانان معتقدند كه انرژي عامل مهمي در رشد اقتصادي نيست و از طريق تاثيري كه بر نيروي كار و سرمايه ميگذارد، غيرمستقيم بر رشد اقتصادي تاثير دارد و اثر مستقيم بر رشد اقتصادي ندارد.
بديهي است اگر انرژي به عنوان يك نهاده توليد قلمداد شود، افزايش قيمت اين نهاده سبب افزايش هزينه توليد، افزايش قيمت محصول و در نهايت كاهش درآمد و رشد اقتصادي ميشود.
در سال 85 و 86 تنها 469 هزار شغل در كشور ايجاد شده است
يكي از مهمترين مسائل اين مبحث، مطالعه آثار مستقيم قيمتهاي بالاي نفت بر ميزان بكارگيري نيروي كار و سرمايه است.
دكتر مسعود نيلي، رئيس دانشكده اقتصاد و مديريت دانشگاه صنعتي شريف درباره تاثيرات بحران اقتصادي جهان بر اقتصاد كشور ميگويد: رشد بالاي نقدينگي و افزايش قيمت مواد اوليه باعث وخيم شدن وضعيت توليد است.
وي با بيان اينكه توليد كشور در شرايط فعلي اوضاع خوبي ندارد، گفت: بر اساس آمارهاي منتشره مركز آمار ايران در سال 1385 براي 219 هزار نفر و در سال 1386 براي 250 هزار نفر شغل ايجاد شده است. اين در حالي است كه در گذشته كمترين ميزان اشتغالزايي در كشور، حدود 340 هزار نفر بوده است.
نيلي تصريح كرد: متاسفانه به استناد آمار موجود، ميزان اشتغالي كه در زمان رونق ايجاد شد از زماني كه قيمت نفت در حد پاييني بود كمتر است و با در نظر گرفتن رشد جمعيت ميتوان گفت كه در آينده شاهد گسترش بيكاري خواهيم بود.
رئيس دانشكده اقتصاد و مديريت دانشگاه صنعتي شريف گفت: هر چند گسترش آموزش عالي و افزايش ظرفيت دانشگاه پيام نور تا اندازهاي ضربهگير افزايش بيكاري شده ولي واقعيت اين است كه در آيندهاي نه چندان دور شاهد گسترش بيكاري خواهيم بود.
وي اظهار داشت: اوضاع اقتصادي بهگونهاي است كه از يك سو با افزايش كسري بودجه شاهد تورم خواهيم بود و از سوي ديگر با ورود موج افرادي كه فعلاً به تحصيل مشغولاند شاهد افزايش بيكاري خواهيم بود.
اتكا به نفت رقابتپذيري كشور را از بين ميبرد
با اين حال مدير گروه اخلاق حرفهاي دانشگاه تهران از كاهش قيمت نفت به عنوان يك فرصت مناسب براي شكوفايي و توسعه ياد ميكند و ميگويد: كاهش قيمت نفت فرصتي است كه اگر جامعه مصمم باشد و برنامهريزيهاي لازم نيز انجام شود، ميتواند زمينههاي شكوفايي اقتصادي را براي كشور به همراه آورد.
دكتر احد فرامرز قراملكي در گفتوگو با "ايلنا"، با بيان اينكه كشور براي توسعه نياز به يك شوك دارد، گفت: كاهش قيمت نفت ميتواند نقش اين شوك را ايفا كند.
وي اتكا به اقتصاد نفتي را باعث توسعه نيافتگي دانست و گفت: اگرچه اين اتكا به درآمد نفت در كوتاهمدت خوب به نظر ميرسد اما در بلندمدت به زيان ماست و رقابتپذيري كشور را در اقتصاد جهاني از بين ميبرد.
مدير گروه اخلاق حرفهاي دانشگاه تهران با تاكيد بر اينكه اقتصاد نفتي نوعي كمكاري در ايرانيها ايجاد كرده است، گفت: نتيجه اين شده كه در بخشهاي مختلف بهرهوري پاييني داشته باشيم.
قراملكي كاهش قيمت نفت را فرصتي براي ورود به بازار رقابت جهاني عنوان كرد و اظهار داشت: كشور ما در بخشهايي مانند كشاورزي، صنعت فرش، نساجي و حوزه فناوري داراي قابليتهاي فراواني براي توسعه است كه متاسفانه اتكا به نفت ما را از توسعه و رقابت جهاني در اين حوزهها بازداشته است، در حالي كه قبلاً در اين بخشها از جايگاه مناسبي برخوردار بوديم.
وي با بيان اينكه اقتصاد نفتي بر اخلاق حرفهاي تاثير منفي داشته است، خاطر نشان كرد: رقابتپذيري بدون اخلاق حرفهاي امكانپذير نيست.
وي تصريح كرد: اتكا به اقتصاد نفتي اخلاق حرفهاي را در بخشهاي ديگر اقتصادي كاهش داده و يا از بين برده است.
سياستهاي حزب دموكرات علت بحران اقتصادي جهاني است
دكتر هادي غنيميفرد، رئيس شبكه سراسري خانههاي صنعت و معدن نيز در گفتوگو با "ايلنا"، كاهش قيمت نفت را ناشي از بحران اقتصادي حاكم بر جهان دانست و گفت: تاريخ نشان داده است هر گاه حزب دموكرات آمريكا بر سر كار ميآيد به علت سياست انقباضي كه در اقتصاد برميگزيند، بحران اقتصادي در جهان گسترش مييابد.
وي خاطر نشان كرد: بحران اقتصادي كنوني جهان مشابه بحرانهاي اقتصادي است كه در زمان به قدرت رسيدن دولتهاي دموكرات كلينتون، كارتر و كندي در جهان گسترش يافت.
غنيميفرد كاهش قيمت را به عنوان يك فرصت معرفي كرد و گفت: كاري كه ما بايد در اين زمان انجام دهيم اين است كه خود را زير سلطه اقتصاد نفتي خارج كنيم و ارزش افزوده توليد را بالا ببريم.
رئيس شبكه سراسري خانههاي صنعت و معدن گفت: در حال حاضر اگرچه از كاهش قيمت نفت به عنوان يك تهديد نام ميبرند اما در حقيقت يك فرصت است تا بتوانيم با كاهش وابستگي به درآمد نفت، خود را به سمت توليد ملي سوق دهيم. در اين زمان است كه اشتغال توسعه يافته و پايدار ميشود.
به گزارش"ايلنا"، به هر حال آنچه كه از صحبتهاي كارشناسان و صنعتگران ميتوان استنباط كرد اين است كه در موج سوم جهاني شدن، ارتباط بين كشورهاي دنيا بسيار مستحكمتر از دو دوره قبلي است و دليل آن نيز اين است كه توليد و تجارت به هم گره خوردهاند و در واقع چيزي به نام زنجيره ارزش جهاني شكل گرفته است كه باعث گسترده شدن زنجيره توليد در سطح جهاني شده است، بنابراين مثل گذشته نميتوان گفت كه كالاي كشاورزي از يك منطقه به منطقهاي ديگر ميرود و يا كالاهاي صنعتي از يك كشور خاص به ساير كشورها و مناطق ديگر صادر ميشود، بلكه فرآيندهاي توليد گسترده باعث شده است كه كشورهاي گوناگون دنيا با هم مرتبط شوند. حال اين ارتباط درباره ايران و بسياري از كشورهاي صادركننده نفت ارتباط نامتقارن است؛ به اين معني كه ما هم با دنيا در ارتباط هستيم ولي بيشترين صادرات كشور متعلق به نفت است كه در مقابل آن كالا وارد ميشود در حالي كه كشورهايي مثل چين، كرهجنوبي، مالزي و ... ارتباطات متنوعي با دنيا دارند و پيوند آنها با دنياي خارج منحصر به يك محصول خاص نيست.
كاهش قيمت نفت براي ما بسيار مهم است زيرا نفت انرژي فراگير مورد استفاده در صنعت توليدي و تجاري است و باعث شده برايمان تامين منابع كند اما اين كاهش قيمت نفت ميتواند از يك تهديد به فرصت تبديل شود. زماني ما ميتوانيم به اشتغال پايدار برسيم كه با كاهش وابستگي به درآمدهاي نفت به بحث توسعه توليدهاي و تامين منابع خود از اقتصاد غيرنفتي حركت كنيم.
گزارش از محمد نوروزي