بحث های پيرامونی انتخابات رياست جمهوری که قرار است قريب به يکسال ديگر برگزار شود طی روزهای گذشته به شدت بالا گرفته و به موضوع بحث اصلی محافل سياسی و رسانه ای ايران تبديل شده است. بسياری از ناظران دليل چنين تعجيل بی سابقه ای را نارضايتی عمومی گسترده از عملکرد دولت احمدی نژاد و اشتياق به پايان هرچه سريعتر کار او و برگزيدن جانشينش می دانند.
در همين ارتباط در اين هفته روزنامه های کثيرالانتشار اصلاح طلبان يعنی "شهروند امروز"، "کارگزاران" و "اعتماد" چندين بار تيتر های اول خود را به گفت و گوهای مفصلی اختصاص دادند که يا نامزد مشخصی را طرح می کردو يا به تشريح راهکار استراتژيک اصلاح طلبان نظر داشت. به اين ترتيب "محمد علی نجفی" با عکسی تمام قد بسته پيشنهادی خود را در "اعتماد" گشود و مصطفی تاجزاده در گفتگو با "کارگران" آمدن خاتمی را راه نجات کشور اعلام کرد.
advertisement@gooya.com |
|
در عين حال طرح نام عبدالله نوری وزير کشور دولت اصلاحات و روحانی زندان کشيده و صريح اللهجه ای که از محبوبيت گسترده ای ميان اصلاح طلبان راديکال که خود را "تحولخواه" می نامند برخوردار است، فضای جديدی را در مباحث مربوط به انتخابات پيش رو باز کرده است.
گرچه نام عبدالله نوری طی انتخابات رياست جمهوری دور نهم (۱۳۸۴) نيز به گوش رسيد و خبرهايی مبنی بر مذاکره برخی گروه های دانشجويی و اصلاح طلبان راديکال برای راضی کردن نوری منتشر شد، اما تاکيد بر طرح کانديداهای حزبی در ميان اصلاح طلبان و حضور هاشمی رفسنجانی موجب شد تا او درخبری کوتاه حضور خود در اين عرصه را تکذيب کند.
حجاريان: تحريمی ها پشت سر نوری می آيند
در ابتدای اين هفته نشريه شهروند امروز با چاپ مباحثه ای ميان عباس عبدی و سعيد حجاريان دو تن از چهره های شاخص اصلاحات به انتشار بحثی که در ميان آنان در مورد گزينه های انتخابات رياست جمهوری آتی در گرفته بود پرداخت. حجاريان در بخشی از اين مباحثه پس از برشمردن دو سناريوی همراهی با اصولگرايان و حضور خاتمی، خبر از ايده ای می دهد که می تواند "تحريمی ها" و "دانشجويان" را هم به صحنه وارد کند.
حجاريان می گويد: راهبرد ديگر اين است که اصلا در انتخابات مشارکت نکنيم. يک راهبرد هم می گويد که پشت سر يک آدم قوی و پايه کار که مثل خاتمی هم نباشد بايستيم.
عبدی می پرسد: مثلا چه کسی؟
حجاريان پاسخ می دهد: عبدالله نوری. دانشجويان و تحريمی ها هم پشت سر او می آيند. اگر هم ردصلاحيت شد می گوييم که در انتخابات شرکت نمی کنيم. اگر هم در صحنه باقی ماند که همه دوم خردادی ها و تحريمی ها بسيج می شوند.
به اين ترتيب حجاريان خبر از طرحی می دهد که شامل دو بخش است، يکی نامزدی عبدالله نوری و ديگری پشتيبانی از او حتی پس از رد صلاحيت احتمالی اش.
نجفی: فقط يک کانديدا
اين ايده البته با راهکار استراتژيک محمد علی نجفی که بسياری او را نامزد حزب کارگزاران برای انتخابات آتی می دانند تطابق دارد، چرا که او نيز می گويد: "پيش از آغاز مراحل بررسی صلاحيت ها از سوی نهادهای ذی ربط، تمامی احزاب و گروه های اصلاح طلب- که در يک ائتلاف هم قرار گرفته اند- اعلام کنند تنها کانديدای اصلاح طلبان، فرد معرفی شده و ثبت نام شده در انتخابات بوده و اگر اين کانديدا به دليل فشارهای آشکار و پنهان برخی محافل يا ردصلاحيت، امکان حضور در انتخابات را نيابد اصلاح طلبان هيچ کانديدای ديگری را به عنوان جايگزين نداشته و از حضور در انتخابات معذور خواهند بود".
تاجزاده: نوری احمدی نژاد را شکست می دهد
در عين حال مصطفی تاجزاده هم که به گفته روزنامه کارگزاران "شايد در ميان چهرههای شاخص اصلاحطلب، هيچکس به اندازه «مصطفی تاجزاده» پيگير کانديداتوری سيدمحمد خاتمی در انتخابات پيش روی رياستجمهوری نباشد" تاکيد دارد که عبدالله نوری در برابر آقای احمدینژاد پيروز میشود اما اگر صلاحيت ايشان رد شود بايد چهکار کرد؟
با اين حال بايد ديد در شرايطی که سيد محمد خاتمی تاکنون حضور خود در انتخابات را منتفی ندانسته و برخی گروه های اصلاح طلب از جمله مشارکت و مجاهدين انقلاب اسلامی تمامی تلاش خود را معطوف جلب نظر او ساخته اند و گفته می شود قرار است از سوی جبهه اصلاحات "همايش سران احزاب و گروههای اصلاحطلب برای تعيين راهبرد اين جناح سياسی در انتخابات آتی رياستجمهوری" ۱۳ تيرماه در تهران برگزار شود، تا چه حد ممکن است شيخ خاموش تن به بازگشت به سياست دهد و اصلاح طلبان محافظه کارتر نيز تا چه اندازه به دنبال همکاری با اصلاح طلبان راديکال خواهند بود.