تهران- خبرگزاری کار ايران
تحولات گرجستان و پيامدهای ناشی، بسياری از معادلات کشورهای منطقه در مورد برنامهريزیهای درازمدت اين کشورها را بر هم زد.
به گزارش، به نقل از پايگاه خبری «اورآسيانت» نوشت: در پی مناقشات اخير گرجستان، تهران در صدد بود از شرايط ايجاد شده بعد از بحران استفاده کند و نقش خود را به عنوان واسطه ترانزيت انرژی از دريای خزر پررنگتر کند.
advertisement@gooya.com |
|
همچنين طی چند وقت گذشته طرفداری ايران از روسيه به طرز چشمگيری افزايش داشته است. ايران که در ابتدا در جنگ گرجستان موضعی بیطرف اتخاذ کرده بود، در نشست سازمان همکاری شانگهای در تاجيکستان از روسيه علنا از روسيه حمايت کرد. «محمود احمدینژاد» رئيسجمهوری ايران در اين نشست با اشاره صنفی به روابط ديپلماتيک تفليس با واشنگتن اعلام کرد که به عقيده ما رهبران گرجستان بايد تسلط خود بر شرايط را بيشتر کنند و از دخالت کشورهای بيگانه جلوگيری کنند.
به اعتقاد متخصصان موضع بیطرفانه ايران که برای مدت چند هفته حفظ شده بود، برای آمريکا برای ابراز تمايل مقامات تهران به تنش زدايی ازروابط دوکشوربود.
در ادامه اين گزارش آمده است، به نظر میرسد که ايران در مورد تمايل آمريکا برای تاسيس دفتر ديپلماتيک در تهران دچار سوءتفاهم شده باشد. در حالیکه گمانهزنیها بر سر بهبود نسبی روابط ايران وآمريکا وتمايل دو کشور برای پايان دادن به مخاصمه سی ساله شدت گرفته بود؛ روز هفتم ماه سپتامبر (هفدهم شهريور) «علی لاريجانی»، رئيس مجلس ايران اعلام کرد تاکنون هيچ حرکتی از طرف آمريکا برای تاسيس دفتر ديپلماتيک در تهران انجام نشده است.
به اعتقاد «گری سيک» کارشناس مسايل ايران و عضو شورای امنيت ملی آمريکا در زمان « دونالد ريگان» و «جيمی کارتر» روسایجمهوری سابق آمريکا، اگر ايران در موضوع تاسيس دفتر ديپلماتيک منتظر امتياز گرفتن از آمريکا بوده است توقعی بسيار غير واقعهگرايانه داشته است. وی همچنين با اشاره به اينکه گرجستان کشوری است که با ايران روابط ديپلماتيک و تجاری عادی دارد، اتخاذ موضع بیطرفانه ايران در قبال حمله روسيه به گرجستان را واکنش طبيعی ايران میداند.
همچنين ايران از بهبود روابط با روسيه به عنوان برگ برندهای در پرونده هستهای خود استفاده کرده است و با همکاری نظامی وتسيلحاتی با مسکو موفق به ايجاد رعب و وحشت دردل دشمنان خود که حمله نظامی به ايران را به عنوان رويکردی متحمل برای پايان دادن به پرونده هستهای بين کشور می دانند، شده است.
در همين راستا وعده مقامات مسکو مبنی بر پايان يافتن تجهيز نيروگاه اتمی بوشهر تا پايان سال ۲۰۰۸ موفقيت ديگری برای ايران محسوب می شود. به اعتقاد گری سيک با افزايش تنش بين روسيه و آمريکا واحتمال بازگشت روابط اين دو کشوربه دوران جنگ سرد مسکو تمايل بيشتری برای تحکيم روابط با تهران نشان داده است؛ اين به دليل اهميت منطقه خاورميانه است وتهران بهترين گزينه برای مسکو از بين کشورها اين منطقه است.